Pachnąca herbata z kwiatami jaśminu pojawiła się w Chinach ponad 1000 lat temu. Delikatny i orzeźwiający, kwiatowy aromat jaśminu można połączyć ze wszystkimi rodzajami baz herbacianych lub ziołowymi składnikami roślinnymi, tworząc ziołowy tisane. Bez względu na to, jaki rodzaj herbaty stanowi bazę, herbata jaśminowa wyróżnia się kwiatowym aromatem i orzeźwiającym, naturalnym smakiem.
Przygotowanie herbaty jaśminowej wymaga pracochłonnego, ręcznego zbioru pąków jaśminu, gdy są gotowe do kwitnienia; pąki przechowuje się następnie w chłodnym miejscu do momentu otwarcia płatków. Podczas procesu nawaniania otwarte pąki pokrywane są liśćmi herbaty, podczas gdy zapach jaśminu uwalnia się i łączy z liśćmi. Tworzenie herbaty jaśminowej to czasochłonny proces, który wymaga lat doświadczenia i doskonałego kunsztu. Rezultatem jest jedyne w swoim rodzaju doświadczenie picia herbaty, cenione przez Chińczyków i miłośników herbaty na całym świecie.