Istnieją dwa różne sposoby usuwania kofeiny z herbaty. W Harney and Sons do produkcji herbat bezkofeinowych używamy dwutlenku węgla (CO2) i octanu etylu . Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o naszym procesie usuwania kofeiny.
Jaka jest różnica między herbatą bezkofeinową a herbatą bezkofeinową?
Wszystkie herbaty wyprodukowane z Camellia Sinensis zawierają naturalną ilość kofeiny. Kofeina to jedna z wielu substancji chemicznych stosowanych w samoobronie, których herbata używa do obrony w tym okrutnym świecie. Funt za funtem, w herbacie jest więcej kofeiny niż w kawie, ale kto wypije funt herbaty? Więc filiżanka za filiżanką, herbata jest znacznie mniejsza. Tak naprawdę trzeba wypić 3 filiżanki herbaty, aby uzyskać taką samą ilość kofeiny, jak filiżanka kawy.
Różne części liści herbaty mają różną zawartość kofeiny. Najwięcej mają pyszne, ale bezbronne pąki herbaty, nieco mniej zielone herbaty, a jeszcze mniej czarne. Oczywiście czarną herbatę parzy się dłużej niż zieloną, więc jest to nieco skomplikowane. Jednak słuszne jest stwierdzenie, że w białej herbacie jest więcej kofeiny niż w czarnej. Proces usuwania kofeiny niemal całkowicie eliminuje kofeinę.
„Herbaty” bezkofeinowe to wcale nie herbaty, a mieszanki ziół, kwiatów, przypraw i suszonych owoców. Jeśli występuje tylko jeden składnik, taki jak nasza mięta pieprzowa, określa się je mianem Tisanes .
Metoda usuwania kofeiny z herbaty dwutlenkiem węgla (CO2).
Metoda usuwania kofeiny z dwutlenku węgla (CO2) to sposób, w jaki pozbawiamy kofeinę naszych sypkich herbat. Decydując się na zastosowanie tego procesu, mamy pewność, że po usunięciu kofeiny nie stracimy smaków i korzyści zdrowotnych, które uwielbiasz w naszych herbatach zawierających kofeinę. Po tym procesie nasze liście herbaty są umieszczane w naturalnie występującym gazie, CO2, pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze. Dwutlenek węgla osiąga „stan nadkrytyczny”, w którym CO2 staje się niemal ciekłym rozpuszczalnikiem, który przyciąga cząsteczki kofeiny i usuwa je z herbaty. Ponieważ cząsteczki aromatu są większe niż cząsteczki kofeiny, pozostają nienaruszone, więc smak herbaty pozostaje taki sam.
Metoda usuwania kofeiny z octanu etylu
Octan etylu służy do usuwania kofeiny z herbaty znajdującej się w naszych torebkach. Podczas tego procesu cząsteczki kofeiny łączą się z cząsteczkami octanu etylu i są usuwane. Nasi klienci preferują tę metodę w przypadku naszych torebek z herbatą.
Metoda odkofeinowania metodą uzdatniania wody (metoda szwajcarskiej wody) i metoda odkofeinowania chlorkiem metylenu
Istnieją 2 inne metody stosowane w przypadku twardych ziaren kawy, ale te metody nie działają w przypadku delikatnych liści herbaty – metoda odkofeinowania metodą przetwarzania wody, znana również jako szwajcarska metoda wody, oraz metoda odkofeinowania chlorkiem metylenu.
Metoda samodzielnego usuwania kofeiny
Wielu miłośników herbaty wierzy, że jeśli zaparzymy ulubioną herbatę zawierającą kofeinę, wylejemy wodę, a następnie ponownie zaparzymy, zmniejszy się ilość kofeiny w filiżance. Niestety, jest to trochę opowieść o starych żonach. Badania pokazują, że herbata wydziela kofeinę przez około 8 minut. Ta metoda nie jest zalecana, ponieważ osłabia smak herbaty.
Bez względu na powód picia herbaty bezkofeinowej, zalecenie lekarza czy bezsenność, w Harney & Sons znajdziesz herbatę bezkofeinową, którą pokochasz.