Już w 1946 roku George Orwell, brytyjski powieściopisarz, dziennikarz, eseista i krytyk najbardziej znany z „ Folwarku zwierzęcego” i „Roku 1984” , skierował swoje pióro na temat herbaty. Jako Brytyjczyk z pewnością miał pełne pasji przemyślenia na temat przygotowywania i picia herbaty – a także tego, jak powinieneś to robić.
Jako firma produkująca herbatę w trzecim pokoleniu, my, Harneyowie, mamy pewne przemyślenia na temat prawidłowego sposobu przygotowania za każdym razem idealnej filiżanki. Oto nasze 7 zasad przygotowywania herbaty. Uważamy, że pan Orwell zgodziłby się z większością, jeśli nie wszystkimi, chociaż w 1946 r. nie było kuchenek mikrofalowych i odradzał dodawanie słodzików bez względu na wszystko. Sztywna górna warga i tyle.
Harney's 7 zasad przygotowywania herbaty
-
Zaparzaj świeżą, czystą wodą.
W świecie herbaty istnieje ulubione powiedzenie: „Woda jest matką herbaty”. Twarda, siarkowa lub chlorowana woda wpływa na smak Twojej herbaty. Jeśli zajdzie taka potrzeba, wodę należy przefiltrować, chyba że masz szczęście mieszkać w pobliżu źródła; woda źródlana jest idealna!
-
Używaj świeżej herbaty w dobrym stanie.
Herbatę należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, z dala od światła, w chłodnym miejscu. Ponieważ herbata przejmuje wokół siebie smaki i zapachy – nasz założyciel, John Harney, zawsze mawiał, że „herbata to plama” – trzymaj kawę i przyprawy z daleka od swojej herbaty ( więcej informacji znajdziesz na naszym blogu na temat przechowywania herbaty ). Nawet jeśli jest sucha, herbata może po dłuższym czasie zwietrzyć. Pamiętaj o piciu herbaty; nie marnuj tego!
-
Stromij prawidłowo w odpowiedniej temperaturze.
Moczenie to zalanie wody herbatą. Zalewaj herbatę gorącą lub wrzącą wodą przez zalecany czas i w odpowiedniej temperaturze, aby smaki mogły się rozwinąć. Czajniki takie jak czajnik elektryczny z kontrolowaną temperaturą Fellow Corvo mogą być najlepszym przyjacielem Twojej filiżanki herbaty.
Białe herbaty: 175° F przez 3 minuty
Chińskie zielone herbaty: 175° F przez 1-3 minuty
Japońskie zielone herbaty: 160° F przez 1-3 minuty
Herbaty Oolong: 180° do 212° F przez 1-5 minut
Czarne herbaty: 212° F przez 5 minut
Zioła: 212° F przez 5 minut
Pierwsze płukanie Darjeelingów: 175° F przez 3 minuty-
Podgrzej wodę na herbatę w czajniku, a nie w kuchence mikrofalowej, aby uzyskać dokładniejszą, równomierną temperaturę .
Preferowaną metodą przygotowywania herbaty jest ciepło konwekcyjne, czyli rodzaj ciepła wytwarzanego podczas podgrzewania wody w czajniku.
-
Spróbuj herbaty przed dodaniem słodzika .
Być może odkryjesz, że wolisz smak naturalny od słodzonego. Jeśli jesteś w obozie George'a Orwella, zakręcisz nosem na dodawanie cukru do herbaty. „Równie rozsądne byłoby dodanie pieprzu lub soli” – stwierdził. Nie jesteśmy pewni, czy posunęlibyśmy się tak daleko, ale rozważ wypróbowanie tej herbaty przed dodaniem czegoś słodkiego do filiżanki.
-
Aby uzyskać pełnię smaku, wlej herbatę do ust i pozwól, aby smak wypełnił usta, a aromat wypełnił jamę nosową, zanim połkniesz .
Dzięki temu będziesz mógł doświadczyć wszystkich subtelnych smaków, jakie kryje w sobie herbata. Jasne, jest głośno i brzmi odrobinę niegrzecznie, ale będziesz zaskoczony, o ile więcej smaku poczujesz. Nie musisz w ten sposób wypijać całej filiżanki, chyba że chcesz posprzątać pokój!
-
Spróbuj czegoś nowego!
Chociaż wszyscy mamy swoich sprawdzonych i prawdziwych ulubieńców, podaruj sobie prezent i spróbuj co kilka tygodni lub miesięcy nowej herbaty, aby zobaczyć, co jeszcze może Ci się spodobać! Aby rozpocząć nowy rok, przygotowaliśmy nasze herbaty Mind Your Body zawierające mnóstwo składników zdrowotnych, takich jak grzyby Chaga, awokado, imbir i kurkuma. A może to dobry moment, aby spróbować matchy . Wiesz, że jesteś ciekawy matchy. Dostępnych jest ponad 300 odmian herbat Harney, wybór należy do Ciebie!